Alla inlägg den 1 juli 2007

Av La Famiglia - 1 juli 2007 22:29

Äntligen har jag fått ligga och trängas med en hund i sängen hela natten. Mysigt var det men jag känner mig lite stel och ledbruten efteråt. Dagens progam var tungt så vi steg upp ganska tidigt för att komma iväg. Vi hade två kaféer att besöka, eftersom bägge två måste besökas på helgen. Först åkte vi till Mandelmanns trädgårdar och fikade. Därefter åkte vi till Galleri Keramika Fantasia, där keramikern Eva Troedsson gör bl a blomkrukor som frun tycker om. Vi behövde förnya beståndet eftersom en gått sönder. Vidare köpte vi ”trädgårdskonst”, något som ser ut som pilar eller spjut med spetsen i keramik. Spetsen är vriden och glaserad i rött, grönt, gult, orange eller blått. Alltid när vi besökt Eva har vi gosat med hennes hund Ebba, någon slags retrieverkorsning eller så. Förförra året tyckte vi Ebba såg gammal och skröplig ut, så när vi förra året inte hittade någon Ebba trodde vi att hon inte fanns mer. Men döm om vår förvåning när vi i år möttes av Ebba när vi körde in på gården. Hon var väl bara ute och kissade förra året när vi var där. Men i år var hon ännu äldre och skröpligare, men inte värre än att hon såg ut att ha ett bra liv.

När vi gosat klart med Ebba och gjort upp affärerna kring blomkrukan och trädgårdsspjuten åkte vi vidare till Olof Viktors bageri utanför Glemmingebro. Det är den berömde Jan Hedh som ligger bakom konceptet på Olof Viktors, och det märks; dom bakar allt sitt bröd i vedeldad stenugn, använder surdet och låter bröden jäsa LÄNGE. Jag köpte ett bröd bakat på levain (dvs vlldgäst). Underbart gott!

Sedan satte vi kurs mot nästa kafé, Borregården. Det var det vi besökte i fredags men som bara hade sin kakbuffé på lördagar och söndagar. Så efter uppvärmingsomgången hos Mandelmann slängde vi oss hungrigt över kanelbullar, havrekakor, chokladsnittar, kokostoppar,lavendelkakor, hallongrottor, kladdkaka, morotskaka, toscakaka och  äpplekaka. Det var gott!

På kvällen packade vi ryggsäcken med kvällsfika och vandrade bort till klipporna. Det är ett underbart ställe för kvällsfika. Titta ut över havet, titta på fåglarna som flyger, och bara njuta av stillheten och den underbara naturen. Vad mer kan man begära.

Av La Famiglia - 1 juli 2007 22:07

Jag fick den stora äran att ensam gå morgonpromenaden med Ia. Alltid lika skönt när man väl kommer iväg. Vi träffade återigen på den lilla shapendoesvalpen som så gärna ville leka med Ia och bita sig fast i hennes öron. Och nu fick jag också se att Ia faktiskt ganska bra fungerar ihop med en liten valp.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, hundar har en socialiserande funktion för sina ägare. Hos Mandelmann kom vi i samspråk med människa vars dotter hade en lagotto, och vi hade väldigt svårt att komma loss därifrån, för hon ville väldigt gärna prata hundar.

På vägen hem från Borregården kräktes Ia upp lunchen. I bilen. Det var väl inte så himla lyckat på en skala, varken för henne eller bilen, men såhär i efterhand verkar bägge ha klarat sig hyfsat väl. Kanske att Ia bara blev lite åksjuk av de smala slingrande skånska vägarna, eller också var det något annat. Middagen åt hon med god aptit och den har hon inte spytt upp. Och på kvällspromenaden bort till klipporna var hon hur glad och pigg som helst.
Av La Famiglia - 1 juli 2007 21:04

Idag har vi fikat på/i/hos Mandelmanns trädgårdar. Ett fantastiskt ställe på många sätt. Om jag minns rätt är inte Gustav Mandelmann någon bondson, utan han fick för ett antal år sedan för sig att han och hans fru skulle börja med ekologiskt jordbruk. Dom köpte en gård utanför Rörum och satte igång att odla ekologiskt. Så småningom öppnade dom ett kafé också, men eftersom dom måste ha tid att sköta jordbruket har kaféet bara öppet på helgerna, så det gäller att planera sin Österlenvistelse utifrån detta. Att fika hos Gustav Mandelmann är bland det mest avstressande man kan göra. Det är raka motsatsen till en kaffe latte och en degig men nybakad kanelbulle på 7eleven nere i tunnelbanan på Hötorget. Kafét är ytterst anspråkslöst. Möblerna både ute och inne i växthuset är ett hopplock av vad de fått tag i till en billig penning. Kaffebrödet är gott och självklart hembakat. Besökarna är till viss den konstnärer och musiker som bor på Österlen, och samtalen man kan tjuvlyssna till kan bli ganska intressanta. Några gånger har det hänt att gästerna har börjat spela tillsammans. Och när Gustav har för lite att göra i kafét eller den intilliggande butiken där dom säljer grönsaker från gården, tar han ner fiolen från väggen och spelar lite. Det känns med andra ord väldigt anspråkslöst och hemtrevligt att fika hos Mandelmann.

Av La Famiglia - 1 juli 2007 20:03

På stora torget i Simrishamn har det så länge jag kan minnas (vilket säkert inte behöver vara längre tillbaka än 3-4 år) sålts begagnade böcker i ett stånd. Mitt kokbokssamlande gör naturligtvis att jag alltid går dit och tittar lite. För några år sedan hittade jag några intressanta böcker, men eftersom vi skulle promenera runt i stan tänkte jag att det-är-väl-ingen-som-vill-ha-dom-böckerna-så-dom-kan-jag-köpa-på-hemvägen. Ack så fel jag bedömde skåningarna. När jag kom tillbaka var givetvis en av böckerna såld. Lärdom 1: Tveka inte, köp boken direkt. När vi kom till stora torget i fredags gick jag därför raskt fram till bokståndet, lät blicken svepa över kokböckerna och fann ett flertal som verkade intressanta. Jag tog upp en och tittade på den, la tillbaka den för den var inte så intressant och skulle just ta upp Till Bords Med Toulouse-Lautrec. Men tror ni inte det var en skånsk tant där och knep den precis framför mina ögon. Lärdom 2: Plocka direkt upp de böcker som verkar intressanta, och lägg tillbaka de du inte vill ha. Dock kom jag i alla fall över Prinsessornas kokbok från 1947. En underbar kokbok som till exempel lär ut hur man viker linneservetter.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards