Alla inlägg under november 2007

Av La Famiglia - 22 november 2007 22:19

....eller något liknande säger Karl-Bertil Jonssons pappa till sin son i en berömd film. I en annan scen i filmen, när Karl-Bertil och hans pappa ska åka runt på juldagen och be om ursäkt, kommer de till en direktör som håller på att inviga biljardbordet han gav till sin gamla mamma i julklapp. Lite grann i den andan har jag ju lånat min fars slipsten och slipat knivarna, som beskrivits i annat inlägg. När min far fyllde 70 härförleden lovade jag att köpa honom en kamera. En bättre än den dom redan har. Och en bättre än den jag har. Nu har jag köpt den kameran, och jag har också likt direktören i Karl-Bertil Jonssons Julafton, invigt den åt min far. Och det är helt uppenbart att den tar bättre bilder än våran vanliga kamera. Så håll till godo nedan med en bild på hundskrället.

Av La Famiglia - 21 november 2007 23:10

Enligt den store komikern Peter Carlsson från Grycksbo är rubriken ett gängse uttryckssätt från 40-talet. Om man kunde säga så på stockholmska var man kung i Dalarna. Men det är väl inte så många som hälsar med "Tjenixen några stycken" idag. När jag var runt 10 år, eller kanske ännu yngre, vill jag minnas att ordet punschig var ett vanligt ord. Var det inte John Blund (läs Lennart Swan) som använde det ordet?  Och så spred det sig till alla som tittade på John Blund. På jobbet har ett nytt uttryck börjat florera. Jag har hört en hel projektgrupp använda det. Det har uppenbarligen spridit sig väldigt snabbt. Och jag måste säga att det är ett väldigt punschigt ord. Nämligen valla. Ordet i sig är inte fånigt, men man använder det som en metafor. "Jag har vallat beslutet så det bör går lätt att få igenom". Beslutet kommer alltså att glida igenom utan problem.  Och så långt fungerar väl metaforen. Men sedan plockar man ut ordet och använder det utan metafor. "Jag har vallat Peter, så det går nog bra". Det betyder inte att Peter ska glida bra, det betyder att Peter är förberedd, eller övertalad eller informerad, så det kommer inte bli några problem. Och alla i en viss projektgrupp använder ordet på de mest konstiga sätt. Själv har jag vallat kudden, så jag lär nog somna lätt ikväll.

Av La Famiglia - 21 november 2007 23:03

Även idag hade jag ansvar för både hämtning och lämning på dagis. Men utan att glömma en massa saker.  Men det är tur att jag inte har hund. När vi kom hem i kväll efter IOGT-NTO-mötet frågade frun om Ia fått middag. Och det var lika bra att erkänna direkt. Det hade jag totalt glömt bort. Hade jag hund skulle hon svälta ihjäl på en vecka. (Men jag kom ihåg att mata fågeln i morse i alla fall.) Tyvärr har det inte blivit speciellt mycket hundande ikväll heller. Men jag har fått höra från dagis att Ia har en kompis. Lukas heter han. En golden. Det har hon inte berättat för mig. Det ska fan vara far till en massa döttrar

Av La Famiglia - 21 november 2007 21:48

Äntligen! En av mina drömmar har gått i uppfyllelse. Kanske inte en av de stora och viktiga drömmarna, men "kaffe och bullar är också viktigt". I kväll fick vår IOGT-NTO-förening besök av Kyrkkaffe-Anna.  Anna Braw är redaktör för boken Kyrkkaffe som kom ut för några år sedan, och i kväll besökte hon oss och berättade om kyrkkaffetraditionen i Sverige och om arbetet med att sammanställa receptboken Kyrkkaffe. En oerhört intressant föreläsning. Hon höll på i runt 45 minuter, men jag hade gärna lyssnat lika länge till. Hon var en väldigt duktig föreläsare som interagerade med publiken på ett väldigt bra sätt. Hon var också verkligen engagerad i ämnet, och engagerade människor är alltid roliga att lyssna på. Och alltihop är mitt påfund. Det var min idé och det var jag som såg till att hon kom till oss. Och jag tror att många också uppskattade både henne och det kaffebröd jag bakat. En kanonkväll helt enkelt. Vad mer kan man begära? Jo att få träffa en och annan bloggare livs levandes. Och tänk vilken tur. Det fick jag göra. Elaina kom på mötet och tog del av föreläsning och fika.

Av La Famiglia - 20 november 2007 23:41

Eftersom frun är på tjänsteresa ansvarar jag för både hämtning och lämning av hund på dagis.  "Det gick väl sisådär ska jag säga dig Stefan". När jag lämnat hunden kom jag på att jag glömt telefonen hemma. Som tur är ligger "hemma" mellan hunddagis och jobbet, så det var bara en liten omväg att hämta telefonen. När jag gjort det och börjat åka mot jobbet kom jag på att jag hade glömt datorn.


Dessvärre var detta en sån där dag då jag hade Tempel Riddar angelägenheter i staden att utföra, så jag hämtade hund på dagis, slängde in henne hemma och drog iväg. Sedan kom jag hem runt halv elva, och då var det inte mycket tid att mysa hund. 

Av La Famiglia - 20 november 2007 09:19

Då har vi som det heter, satt ner foten. Vi har bestämt att på första advent, den 2 december klockan 2 på eftermiddagen är det traditionellt adventsfika hemma hos oss. Vissa av er läsare vet redan att ni är inbjudna. Det är företrädesvis  ni som han en lagotto och bor i Uppsalatrakten. Andra lagottoägare i trakterna av Linköping, Hässleholm, Västerås, Göteborg och Örebro är också välkomna, men jag kan i vissa fall förstå om resan kan kännas lite lång. Men ni är ändå välkomna. Sen tror jag det eventuellt kan finnas folk i trakten av Ekolsund som inte har lagotto, men som ändå är välkomna. Liksom ytterligre några utan hund, vissa av er kanske läser här och andra inte. Hur som helst, vi hör av oss.

Av La Famiglia - 19 november 2007 23:57

Jag har nog skrivit det tidigare men för säkerhets skull nämner jag det igen. En av våra absolut bästa vänner är lärare på samma skola som vår äldsta dotter går. (En Waldorfskola för övrigt) När man går i tolvan (tredje årskursen gymnasiet i en vanlig skola) ska man redovisa ett specialarbete. Ämnet väljer man själv, men man måste ha en  handledare bland lärarna på skolan. Arbetet påbörjas ungefär ett år innan det ska vara klart, dvs NU för vår dotter. Hon har på min inrådan valt kalligrafi som specialarbete, och den självklara handledaren för henne är naturligtvis vår vän Tove. Vi var allihop hemma hos Tove i lördags för att hon och äldsta dottern skulle diskutera ämnet. Det slutade med att Tove, precis på samma sätt som hennes handledare för 24 år sedan gjorde när hon hade valt specialarbete med ämnet kalligrafi, (hon gick nämligen på samma skola som hon idag är lärare på) tog med sig äldsta dottern in till stan för att köpa en bra kalligrafipenna och papper. Det är fantastiskt värdefullt för alla barn om det finns en vuxen förutom deras föräldrar som verkligen bryr som om. Äldsta dottern är säkert inte alls i så stor behov av en  som bryr sig (jag tror nämligen vi är rätt bra föräldrar), men det finns många barn som skulle behöva ha en egen Tove. (Tänk på det folkpartiet, ni som är så måna om att förbättra skolan. Fixa en Tove till alla barn som behöver, så har ni också fixat världens bästa skolpolitik och ni får garanterat min röst i nästa val.)

Av La Famiglia - 19 november 2007 23:19

Sammankomst ett: Gitarren Inledande diskussionsfråga

  • Berätta för varandra i cirkeln om ert förhållande till gitarren. Vad vet ni om den, vilken musik förknippar ni med instrumentet och kanske om ni har något favoritstycke där gitarren har en framträdande position.

 Gitarren är i dag i alla sina former, den akustiska, nylonsträngad, stålsträngad, 6-strängad, 12-strängad, halvakustiska och slutligen elgitarren, kanske ett av världens (eller i alla fall västvärldens) mest betydelsefulla instrument i och med att det används inom så många olika muskstilar.De tidigaste spåren av gitarrer lär man ha hittat i Babylonien och de härstammar från nästan 2000 år f kr, men gitarren såsom vi känner den har sina rötter i Spanien. Den moderna gitarren kan sägas ta form under senare delen av 1800-talet då den spanske gitarrbyggaren Antonio de Torres Jurados införde flera förbättringar på den dåvarande gitarren. I början av 1900-talet började man experimentera med gitarrmikrofoner för att kunna förstärka gitarrljudet, och ett flertal olika varianter togs fram. 1951 lanserade det amerikanska företaget Fender Telecastern, en gitarrmodell som med ytterst små förändringar fortfarande tillverkas. Året efter lanserade Gibson sin Les Paul. Det som utmärkte dessa gitarrer var att i stället för resonanslåda hade de en solid kropp, och ljudet fångades upp av mikrofoner som strängarna påverkade. Fender och Gibson är än idag de störta tillverkarna av elgitarrer.

Fördjupningsfrågor

  • Ta reda på mer om gitarrens historia och ursprung.
  • Försök följa gitarrens och gitarrmusikens utveckling från 1800-talet fram till idag. Från den klassiska gitarrmusiken med bl a Ferdinando Carulli och Fernando Sor via jazzen och bluesen, den svenska visan, rock och pop till dagens musik.
  • Georg Bolin och Per Hallgren är två kända namn bland gitarrister i Sverige. Ta reda på mer om dem.
 Diskussionsfrågor
  • Hur många gitarrister (alla kategorier) kan ni tillsammans i gruppen komma på? Finns det något annat instrument där ni kan räkna upp lika många kända utövare? Vad kommer det sig att det finns så många kända instrumentalister på just gitarr?
  • Hur många av de instrumentalister ni kunde komma på i föregående fråga är kvinnor?  Kan ni över huvud taget komma på någon kvinnlig känd gitarrist? Kan man då dra slutsatsen att gitarren är ett mycket manligt instrument, eller gäller samma fenomen för de flesta instrumentalister? Försök hitta några kvinnliga gitarrister.
  • Kan man se några samband mellan gitarrens historia före 1800-talet och den oerhörda bredd instrumentet har i dag i form av användning inom olika musikstilar?
  • Inom frälsningsarmén är gitarren ett mycket vanligt instrument. Diskutera vilken betydelse det kan ha haft för att göra gitarren till ett så populärt instrument i Sverige.
 Att lyssna på   Mer faktahttp://staff.mh.luth.se/joer/pdf/Gitarrens%20historia%20%20....pdf

http://elgitarrer.com/elgitarrens-historia.shtml

http://www.sv.wikipedia.org sök på gitarr.


Sammankomst två: Kongl sekter i Nummerlotteriet, Carl Michael Bellman  Inledande diskussionsfråga
  • Berätta för varandra i cirkeln om ert förhållande till Bellman. Vad vet ni om honom, vilken betydelse har han för er och om ni kanske har någon favorit bland hans verk.

 ”Som jag almänt är känd så på den Moraliska som Physiska sidan, det will säga till hjärtat, min wandel, ock min constitution, så är jag En herre af mycken liten djupsinnighet, ock frågar eij efter om solen går eller jorden axlar sig. Hwad jag kan bedyra är at jag will ingen warelse i Naturen ondt - älskar, oändligen En ädel man, ock med ouphörlig låga Fruentimber ock små beskedliga Barn, äter efter aptit litet ock godt, Söndag hwitkål - Torsdag ärter, Lördag strömming” Så inleder Carl Michael Bellman sin ”Levernesbeskrivning”. Hans mest kända verk är naturligtvis Fredmans Epistlar och Fredmans sånger, men dessa utgör bara en liten del av allt han skrev. Andra verk är Bacchi Orden och Bacchi Tempel. Men framför allt var Bellman en tillfällesdiktens mästare. Ungefär en tredjedel av Bellmans hela produktion utgörs av tillfällesdikter. Dikter för födelsedagar, bröllop, födslar och begravningar eller rena hyllningsdikter; tacksägelser, dedicationer, rekommendationer eller ansökningar. Även när Bellman skrev brev till vänner och bekanta så gjorde han det ofta i diktform. Han var också en lysande imitatör, i synnerhet av diverse instrument.  Därför finns det i många av hans epistlar och sånger instrumentala partier där tanken var att sångaren ska imitera en cello, en flöjt, en oboe, etc.

Fördjupningsfrågor

  • Försök att i korta drag få grepp om Bellmans levnadshistoria. Lägg särskild vikt  på att identifiera och förstå hans många sidor; underhållare vid hovet, skildrare av fattigdom och elände, naturlyriker, etc
  • Lyssna gärna på flera olika Bellmantolkare, t ex Sven-Bertil Taube, Mikael Samuelsson, Imperiet och Fred Åkerström. Vad utmärker de olika artisternas sätt att tolka Bellman? Sök efter likheter och skillnader i tolkningarna.
 Diskussionsfrågor
  • Vad är det hos Bellman som gör honom, mer än 200 år efter sin död, till en av våra mest folkkära skalder?
  • Fredmans Epistlar och Sånger har tolkats av många artister på olika sätt. Bellman kan höras både av manskör i arrangemang med tonvikten lagd på att framhålla musiken, och t ex av Fred Åkerström som i sitt framförande mer lägger vikten vid texten. Är det ena sättet att framföra Bellman mer rätt än det andra? Vad tycker ni är ”rätt” framförande av Bellman? Vilken är er respektive favorittolkare av Bellman och varför just denne?
  • Bellman hade alltså många sidor som artist. Har det sedan dess funnits, eller finns det idag någon motsvarighet till Bellman i fråga om mångsidighet. Fundera framför allt på hur Bellman uppfattades av sin samtid och försök hitta en artist som uppfattats på samma sätt av sin samtid.
  • Varför tror ni Bellman helst skildrade fattigdom och elände? Är det tack vare detta, eller trots detta som Bellman blivit odödlig och fortfarande känns aktuell?
  • Är Bellman rumsren inom IOGT-NTO-rörelsen? Kan vi sjunga hans sånger på våra sammankomster? Eller är det just dem vi ska sjunga eftersom han så väl skildrar alkoholens skadeverkningar?
 Att lyssna på 

  Mer faktahttp://www.bellman.nethttp://www.bellman.org  Bellman, En antologi av Göran Hassler, ISBN 9174487426


Sammankomst tre: Barockmusik  Inledande diskussionsfråga

  • Berätta för varandra i cirkeln om ert förhållande till barockmusiken. Vad vet ni om den och har ni något favoritstycke från denna tidsepok.

 Om det i en skivsamling bara finns en skiva med så kallad klassisk musik, är det inte omöjligt att det är Antonio Vivaldis De fyra årstiderna. Det är nog ett av barockmusikens mest kända verk. Barockmusik kallas den musik skapades mellan 1600 och 1750. Man brukar säga att Claudio Monteverdi inledde barocken och Johan Sebastian Bach avslutade den. Eftersom Claudio Monteverdi var italienare brukar man räkna Italien som barockens hemland. Därifrån kom även nyss nämnde Antonio Vivaldi och Alessandro Scarlatti, och hans son Domenico Scarlatti. Andra tonsättare typiska för barocken är Georg Philipp Telemann, Georg Friedrich Händel och som tidigare nämnts sagt Johan Sebastian Bach samt vår svenske Johan Helmich Roman. Det som musikaliskt präglar barocken är terrassdynamiken, kontrapunkten och generalbasen. I takt med att instrumenten utvecklades fick också instrumentalmusiken en mer framträdande roll än tidigare. Det var troligen ur denna instrumentutveckling som operan föddes som konstform. Man brukar tala om Monteverdis opera Orfeo som världens fösta stora opera. 

Fördjupningsfrågor

  • Ta reda på mer om de ovan nämnda barockkompositörerna
  • Ta reda på mer om begreppen terrassdynamiken, kontrapunkten och generalbasen.
  • Ta reda på mer om några av de olika kompositionsformerna som framträdde under barocken, konsert, opera, sonat, fuga, oratorium.
  • Lyssna gärna på flera verk av barockkompositörerna och försök identifiera terrassdynamiken och kontrapunkten. Försök också identifiera karaktärsdragen för de olika kompositionsformerna.
 Diskussionsfrågor
  • Vad är det hos barockmusiken som gör att den runt 300 år efter sin storhetstid fortfarande är populär?
  • Det påstås i en undersökning (se http://epubl.ltu.se/1402-1595/2003/132/LTU-PED-EX-03132-SE.pdf) att barockmusik som bakgrundsmusik kan förbättra studieresultaten, under förutsättningen att den håller en takt på ungefär 60 taktslag per minut. Vad är er egen erfarenhet, kan bakgrundsmusik vara till hjälp när man ska koncentrera sig?
  • Är barockmusiken lättlyssnad? Jämför med andra ”klassiska” musikstilar som renässansmusiken, wienerklassicismen och romantiken men även med dagens musik, både konstmusik och populärmusik.
  • Vilken inverkan på upplevelsen av barockmusiken har kännedomen om begreppen kontrapunkt, terrassdynamik, generalbas och de olika kompositionsformerna?
  Att lyssna på    Mer fakta  

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards